Nasi goreng merupakan antara makanan yang sering menjadi pilihan ramai kerana ia senang dan mudah dibuat. Namun tahukah anda nasi goreng tersebut boleh menjadi racun kepada anda?
Nasi goreng merupakan antara makanan yang berisiko untuk menyebabkan keracunan selepas dibiar terlalu lama diluar dan dipanaskan kembali. Ia menggalakkan spora kuman Bacilus cereus berkembang menjadi bakteria, menyebabkan anda muntah dan cirit.
Secara amnya, semua nasi yang belum dimasak mempunyai spora kuman ini, namun apabila ia terdedah kepada suhu dan air,ia akan mula berkembang menjadi bakteria, seterusnya menyebabkan anda keracunan!
Semakin lama nasi terdedah kepada suhu bilik, semakin banyak kuman membiak dan tindakan memanaskan nasi sama sekali tidak mematikan kuman ini.
Cara mengelakkan penyebaran kuman ini terjadi adalah seperti berikut:
- Terus makan nasi selepas nasi dimasak.
- Simpan segera dalam peti sejuk dalam tempoh satu jam selepas nasi dimasak.
- Elak menyimpan nasi dalam peti sejuk melebihi satu hari.
- Jika dipanaskan, pastikan keluar wap air.
- Elak dari memanaskan nasi lebih dari 1 kali.
Sumber: Public Health Malaysia
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.