Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ERA

Muzik Hit Terbaik

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ERA

Muzik Hit Terbaik

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ERA

Muzik Hit Terbaik

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

ERA Segmen Terkini

ERA

Muzik Hit Terbaik

Kak Cik Yah Pempengaruh

Tak Galak Masak Lemang Guna Tin, Ini Penjelasan Oleh Ahli Kimia

Tin minuman diperbuat daripada bahan aluminium, iaitu sejenis logam yang bersifat reaktif pada suhu tinggi.
Editor
29 Apr 2020, 06:30 PM

Baru-baru ini, tular di media sosial berkenaan cara mudah memasak lemang menggunakan tin minuman. Kaedah ini mendapat perhatian ramai yang rata-rata memuji cara kreatif digunakan tanpa menggunakan buluh.

tak galak masak lemang guna tin, ini penjelasan oleh ahli kimia

Bagaimanapun, menurut Dr Fatimah Salim yang juga merupakan seorang ahli kimia, beliau tidak menggalakkan penggunaan tin sebagai pengganti buluh untuk memasak lemang kerana ia sangat merbahayakan kesihatan.

Menurut Dr Fatimah, tin minuman diperbuat daripada bahan aluminium, iaitu sejenis logam yang bersifat reaktif.

Penggunaan haba yang tinggi keatas tin yang digunakan ketika memasak akan menyebabkan masakan bertindak balas dengan bahan yang terdapat dalam tin tersebut, menyebabkan masalah kepada kesihatan saraf, tulang dan otak.

tak galak masak lemang guna tin, ini penjelasan oleh ahli kimia

Malah, sesetengah individu yang sensitif dan mempunyai masalah kepada sistem perkumuhan lebih berpotensi mendapat masalah yang dinyatakan.

Berbeza dengan peralatan memasak yang mungkin juga diperbuat daripada bahan aluminium, peralatan memasak ini mempunyai lapisan aluminium oksida yang sangat stabil. Oleh itu, lapisan ini boleh menghalang hakisan aluminium daripada bercampur dengan bahan masakan.

tak galak masak lemang guna tin, ini penjelasan oleh ahli kimia

Tin minuman sebaliknya tidak mempunyai lapisan oksida yang stabil ini, sebaliknya ia mempunyai satu lapisan polimer nipis. Jika lapisan polimer dalam tin ini pecah atau terkoyak, aluminium akan terdedah kepada makanan atau minuman yang berada pada bahagian dalam tin.  Tambah lagi, pewarna pada tulisan tin mungkin akan turut terhakis dan menjadi 'perisa tambahan' pada lemang yang dihasilkan.

Oleh itu, Dr Fatimah tidak mensarankan penggunaan tin sebagai medium untuk memasak lemang, meskipun ia dilihat sangat inovatif dan kreatif.

Sumber: Facebook Dr Fatimah Salim

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

{{related.name}}

{{related.name}}

ads-with-us ads-with-us ads-with-us