Baru-baru ini, tular di media sosial berkenaan cara mudah memasak lemang menggunakan tin minuman. Kaedah ini mendapat perhatian ramai yang rata-rata memuji cara kreatif digunakan tanpa menggunakan buluh.

Bagaimanapun, menurut Dr Fatimah Salim yang juga merupakan seorang ahli kimia, beliau tidak menggalakkan penggunaan tin sebagai pengganti buluh untuk memasak lemang kerana ia sangat merbahayakan kesihatan.
Menurut Dr Fatimah, tin minuman diperbuat daripada bahan aluminium, iaitu sejenis logam yang bersifat reaktif.
Penggunaan haba yang tinggi keatas tin yang digunakan ketika memasak akan menyebabkan masakan bertindak balas dengan bahan yang terdapat dalam tin tersebut, menyebabkan masalah kepada kesihatan saraf, tulang dan otak.

Malah, sesetengah individu yang sensitif dan mempunyai masalah kepada sistem perkumuhan lebih berpotensi mendapat masalah yang dinyatakan.
Berbeza dengan peralatan memasak yang mungkin juga diperbuat daripada bahan aluminium, peralatan memasak ini mempunyai lapisan aluminium oksida yang sangat stabil. Oleh itu, lapisan ini boleh menghalang hakisan aluminium daripada bercampur dengan bahan masakan.

Tin minuman sebaliknya tidak mempunyai lapisan oksida yang stabil ini, sebaliknya ia mempunyai satu lapisan polimer nipis. Jika lapisan polimer dalam tin ini pecah atau terkoyak, aluminium akan terdedah kepada makanan atau minuman yang berada pada bahagian dalam tin. Tambah lagi, pewarna pada tulisan tin mungkin akan turut terhakis dan menjadi 'perisa tambahan' pada lemang yang dihasilkan.
Oleh itu, Dr Fatimah tidak mensarankan penggunaan tin sebagai medium untuk memasak lemang, meskipun ia dilihat sangat inovatif dan kreatif.
Sumber: Facebook Dr Fatimah Salim
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.