Asid folik merupakan suplemen tambahan yang diambil oleh wanita hamil bertujuan untuk melindungi bayi dalam kandungan daripada kecacatan dalam sistem sarafnya seperti spina bifida.

Disarankan bagi wanita untuk mengambil asid folik sebaik sahaja bakal ibu merancang untuk hamil dan ia perlu diteruskan untuk tempoh 12 minggu pertama kehamilan.

Selain diambil dalam bentuk preskripsi, asid folik juga merupakan salah satu vitamin dalam kumpulan B yang boleh wujud secara semula jadi.
Ramai tidak menyedari, jagung sebenarnya kaya dengan asid folik, dimana ia wujud sebagai folat.

Tambah lagi, jagung secara semulajadi kaya dengan serat, beta karoten, vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin E, vitamin K, folat, mineral seperti mangan, magnesium, zat besi dan banyak lagi.
Malah, jagung manis juga lengkap dengan khasiat seperti protein, karbohidrat, kalsium, kalium, sodium dan beberapa jenis elektrolit lain-lain lagi.

Disebabkan itu, setiap hidangan jangung mempunyai kebaikkan seperti:
1. Mengurangkan risiko kanser dalam badan.
2. Memperlahankan proses penuaan dan risiko nyanyuk/anemia.
3. Melindungi tubuh dari penyakit berkaitan kardiovaskular atau jantung.
4. Membantu membentuk sel darah merah yang baru.
Bagaimana pun, mengambil jagung dalam kuantiti yang berlebihan adalah tidak digalakkan kerana jagung juga mempunyai kandungan asid lemak, dimana ia akan memberi kesan buruk, khasnya kepada wanita hamil.
Adalah dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat daripada doktor dan pakar untuk kadar dan kuantiti pengambilan makanan harian anda.
Sumber: Firstcry
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.