Bulan Syawal yang disambut umat Islam di Malaysia pasti kaya dengan aneka biskut raya menjadi kegemaran setiap individu.
Kadang-kala, biskut raya ini mudah lemau disebabkan balang yang tidak tertutup rapat, kualiti biskut dan cara penyimpanan makanan tersebut.
Ikuti tips ini untuk mengekalkan biskut anda daripada lemau.
1. Pastikan simpan dalam bekas kedap udara
Bagi menjamin biskut raya tahan lama, sebaiknya simpan di dalam balang yang tertutup rapat dan elakkan membuka bekas terlalu kerap.
2. Pastikan balang betul-betul kering
Sebelum guna balang untuk menyimpan biskut, pastikan bekas tiada kesan air bagi mengelakkan biskut mudah rosak apabila dalam keadaan lembap.
3. Asingkan setiap jenis biskut dalam bekas berlainan
Jangan mencampur biskut berlainan jenis dalam bekas yang sama kerana setiap jenis biskut diadun dengan bahan yang berbeza.
Selesai sudah, mudah bukan untuk mengekalkan biskut raya rangup dan sedap apabila makan bersama keluarga dan sanak-saudara.
Sumber: Rasa
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.