Sayur adalah tumbuhan atau bahagian tumbuhan yang dimakan secara mentah atau setelah dimasak, sebagai ulam, salad atau lauk, bukan pencuci mulut, dan bukan makanan ruji atau snek. Sayur boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan iaitu jenis daun, buah dan ubi.
Namun tahukah anda, terdapat banyak jenis sayur-sayuran yang datang daripada sejenis pokok yang sama iaitu pokok mustard liar yang dikenali sebagai Brassica Oleracea.
Pokok ini telah menghasilkan beberapa sayuran seperti kubis, brokoli, kobis bunga, kucai, pucuk Brussels, sayur-sayuran collard, savoy, kohlrabi, dan gai lan.
Sejak bertahun-tahun lamanya, saintis telah membiakkan pelbagai jenis sayur-sayuran daripada pokok ini dan sehingga kini terdapat banyak lagi jenis sayur-sayuran yang dihasilkan daripada pembiakan pokok ini.
Sumber: Vox
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.