Kredit gambar utama: Nana Aziz/Facebook
Siapa yang suka yong tau fu tu, anda dah boleh sediakan menu ni je di rumah. Cuma beli bahan-bahan yang disukai seperti bebola ketam, bebola ikan, bebola sotong, kangkung dan taufu, celur di dalam sup dan makan dengan sos steamboat.
Seorang pengguna Facebook Nana Aziz berkongsi cara membuat sos dan sup steamboat.
Sup
- Kiub ayam
- Daun ketumbar
- Bawang goreng
- Garam
- Ajinomoto
Masukkan semua bahan dalam kuali, masukkan air dan biarkan sup mereneh.
Sos Steamboat
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 5 sudu besar cili kisar
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar gula
- 2 sudu besar minyak bijan
- 5 sudu sos plum
- 5 sudu sos cili
- Sedikit bijan hitam/ putih
- Daun ketumbar (anggaran rm1)
Kisar daun ketumbar, bawang putih dan halia. Tumis bahan yang telah dikisar, masukkan segala jenis sos. Masak hingga pekat. Kemudian masukkan bijan, biarkan sekejap dan tutup api. Sos sedia dimakan dengan steamboat. Sos ni tahan berbulan kalau disimpan dalam peti sejuk.
Senang je, kan?
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.