Hari raya Aidilfitri tahun ini pastinya berbeza dek kerana pelaksaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). Namun ia bukan penghalang untuk kita menyambutnya secara bersederhana bersama ahli keluarga terdekat.
Jadi nak dekat raya ni, apa kata kita hidangkan kepada ahli keluarga terdekat dengan sedikit kelainan iaitu biskut Double Choc Chips.
Resipi asal oleh Mariana Zainal daripada portal Rasa ini hanya menggunakan sukatan cawan dan ia sangat mudah untuk disediakan. Jom try!
Bahan A
1 ½ cawan gula perang – boleh gantikan dengan gula kastor
250gm mentega
1 cawan penuh minyak jagung – boleh gantikan dengan minyak masak
1 biji telur gred A
Sedikit garam – untuk naikkan rasa lemak biskut
1 sudu makan susu cair – kadang-kadang empunya resipi letak 1 sudu makan susu tepung
1 sudu makan esen vanilla
Bahan B
4 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh cream of tartar
3 sudu makan serbuk koko
Bahan C
1 cawan cip coklat
1 cawan badam cincang
1 cawan badam
Cara-cara:
1. Satukan bahan A dan kacau sebati menggunakan senduk.
2. Masukkan bahan-bahan B. Kacau sebati.
3. Seterusnya masukkan bahan-bahan C. Kacau sekali lagi hingga semua bahan bercampur sempurna.
4. Sudukan adunan biskut ke atas dulang pembakar. Boleh juga cubit menggunakan tangan dan tekan menggunakan garpu.
5. Masukkan biskut ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160-170C. Bakar selama 15-18 minit menggunakan api atas bawah. (masa memasak mungkin berbeza ikut jenis dan saiz ketuhar)
6. Bila siap, keluarkan biskut dan sejukkan.
**Bila siap dimasak, biskut ini memang lembut. Biarkan sejuk kerana ia akan menjadi keras dan rangup.
Selamat mencuba!
Sumber: Portal Rasa
Resipi asal: Mariana Zainal
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.