Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ERA

Muzik Hit Terbaik

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ERA

Muzik Hit Terbaik

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ERA

Muzik Hit Terbaik

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

ERA Segmen Terkini

ERA

Muzik Hit Terbaik

trending

Orang Ramai Berang Stesen Minyak Sesak Akibat Nelayan Beli Minyak Guna Kereta Sorong, Tong Plastik

Stesen minyak pun sesak?
Muhammad Izwan Zainal
02 Jun 2022, 02:45 PM

Orang ramai berang apabila nelayan mengisi minyak menggunakan tong plastik dan kereta sorong untuk membeli bahan api sehingga mengakibatkan kesesakan di stesen minyak di sekitar Semporna.

Menurut Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Sabah, hasil siasatan mendapati pemilik bot penambang dan bot pelancong juga menggunakan kereta sorong untuk mengisi petrol dan diesel.

orang ramai berang stesen minyak sesak akibat nelayan beli minyak guna kereta sorong, tong plastik

Ketua Pegawai Penguatkuasa Negeri, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Sabah, ZuLfamy Mat Udi, pihaknya memaklumkan dan mengesahkan situasi tersebut berlaku di stesen minyak berkenaan.

"Hasil pemantauan dan pemeriksaan yang dijalankan mendapati tiga faktor utama yang menyumbang kepada aktiviti pembelian petrol dan diesel menggunakan tong plastik di stesen-stesen minyak di Semporna adalah disebabkan aktiviti mengisi minyak oleh nelayan tempatan.

"Faktor kedua, bot penambang yang digunakan sebagai pengangkutan utama oleh penduduk tempatan berulang-alik sama ada untuk tujuan bekerja atau membeli barangan keperluan harian dari pulau-pulau yang berhampiran di dalam daerah Semporna ke pekan Semporna.

"Faktor ketiga adalah kegiatan bot pelancong yang mendapatkan bekalan minyak bagi menjalankan aktiviti pelancongan berikutan pembukaan aktiviti perniagaan pelancongan pada masa kini.

"Namun pemilik bot pelancongan ini telah mendapatkan kebenaran melalui permit khas yang dikeluarkan oleh KPDNHEP," katanya.

Sebagai alternatif, pihak KPDNHEP mengambil inisiatif langkah penyelesaian dengan mengesyorkan kepada nelayan, pemilik bot penambang dan bot pelancong untuk mengisi minyak di sebuah stesen minyak berlesen terletak di Kampung Selamat, Semporna.

"Ini memandangkan kedudukan stesen itu terletak di tepi laut," katanya.

Sumber: Sinar Harian
 

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

{{related.name}}

{{related.name}}

ads-with-us ads-with-us ads-with-us