Sumber: Tinta Biru
Macam-macam menu boleh dibuat menggunakan cendawan. Ada cendawan goreng, gulai cendawan, sayur campur cendawa dan makan steamboat pun ada cendawan. Cuma bezanya adalah jenis-jenis cendawan yang digunakan.
Apa itu cendawan ?
Cendawan ni terlalu dan terlalu banyak jenis. Cendawan ni sebenarnya kumpulan kulapuk yang terdiri daripada hidupan yang halus hinggalah yang boleh dimakan. Kat kulit pun ada cendawan tau iaitu kulat yang boleh mengakibatkan sakit kulit.
Ni kami senaraikan beberapa jenis cendawan yang boleh dimakan dan disenaraikan oleh pertubuhan peladang di Malaysia
- Cendawan tiram kelabu
- Cendawan tiram putih
- Cendawan abalon
- Cendawan tiram kuning
- Cendawan tiram merah jambu
- Cendawan telinga kera
- Cendawan jerami
- Cendawan ling zhi
- Cendawan bunga kubis
- Cendawan peha ayam
- Cendawan kukur/sisir
- Cendawan shiitake
- Cendawan butang
- Cendawan jarum mas (enokitake)
- Cendawan perut lembu
Cendawan kukur/ sisir
Cendawan telinga kera
Cendawan butang
Cendawan abalon
Cendawan shiitake
Cendawan jerami (Selalu dalam tin)
Cendawan jarum mas
*Layan ERA fm menerusi dengar.era.fm
Filled Under :
*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.