Ke Udara

{{nowplay.song.artist}}

{{nowplay.song.track}}

Ke Udara

ERA

Muzik Hit Terbaik

Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

Segmen Terkini

ERA

Muzik Hit Terbaik

{{nowplay.song.artist}} Album Art Ke Udara

{{nowplay.song.track}}

{{nowplay.song.artist}}

Album Art Ke Udara

ERA

Muzik Hit Terbaik

{{currentshow.name}} {{currentshow.name}} Segmen Terkini

{{currentshow.name}}

{{currentshow.description}}

ERA Segmen Terkini

ERA

Muzik Hit Terbaik

tips dua posen

Tak Susah Pun Nak Kongsi Kebaikan, Ini Antara Yang Korang Boleh Buat Ramadan Ni!

Seronok bila tengok orang yang kita bantu tu tersenyum kan?
07 Apr 2023, 09:22 AM

Artikel ini ditaja oleh Maybank

maybank kongsi kebaikan ramadan

Kredit: asier_relampagoestudio/freepik, jcomp/freepik, Canva & Maybank; Edit: ERA

Rakyat Malaysia ni memang terkenal dengan sikap suka memberi, saling membantu dan berkasih sayang. Pantang ada ruang untuk kongsi kebaikan, pasti ramai yang akan hulurkan tangan. Lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadan ni.

 

Ada yang beri sumbangan makanan, bantuan barangan keperluan dan bantuan duit raya. Tak kurang juga yang lebih memilih memberi sumbangan tenaga.  Tidak kiralah apa jua bentuk sumbangan yang korang berikan, ia bukanlah letaknya pada berapa banyak kita beri, tapi keikhlasan kita untuk membantu.

 

 

Paling penting kena pastikan sumbangan tu sampai kepada golongan yang memerlukan dengan cara memberi sumbangan melalui badan atau platform yang dipercayai.

 

Ada banyak je cara yang korang boleh buat. Antaranya kongsi pek makanan berbuka dan bersahur, beri sumbangan ke tabung kecemasan, bantuan hari raya kepada asnaf dan anak-anak yatim, agihan pek lebaran atau bantuan duit raya kepada mereka yang memerlukan.

 

Atau paling tidak pun, korang boleh join inisiatif #KongsiKebaikan ni. Memang senang untuk korang berkongsi rezeki yang ada tu.

 

Apa Itu Kempen #KongsiKebaikan?

 

Ada banyak inisiatif yang korang boleh join, ni kitorang share antara yang korang boleh buat. Semuanya pun kat hujung jari je guys. Sambil-sambil korang lepak chill depan TV pun boleh buat. Jom check out!

 

#1 Berikan Sokongan Kepada Peniaga Lokal

menu rahmah sama sama lokal

Kredit: Maybank

Teringin makanan enak yang tidak membebankan poket? Atau korang nak beri sumbangan makanan untuk berbuka puasa pada harga serendah RM5 supaya lebih ramai yang dapat manfaat? Kat sinilah tempatnya. Pesan melalui Sama-Sama Lokal di aplikasi MAE di sini. Memang terbaik!

 

#2 Anda Simpan & Sokong, Kami Derma #UntukMu

kempen simpan bersama menang bersama maybank

Kredit: Maybank

 

Sambil-sambil korang menyimpan untuk masa depan tu, bolehlah dalam masa yang sama korang berikrar untuk membantu orang lain yang memerlukan juga.

 

Melalui kempen Anda Simpan & Sokong, Kami Derma #UntukMu, Maybank akan menderma RM100K apabila jumlah ikrar mencapai 20K dan mengagihkan dana tersebut kepada organisasi terpilih di platform MaybankHeart.

 

#3 Beri Sumbangan Tabung Kecemasan

 

Sambil-sambil korang shopping online tu, korang bolehlah membeli belah menggunakan Kad Kredit Ikhwan Maybank dan menderma kepada tabung kecemasan komuniti Add Good To Cart yang tengah dalam misi kumpul dana sebanyak RM100,000. Nak tau macam mana korang boleh join? Korang check out je kat sini!

 

#4 Bayar Zakat & Sedekah

imbas bayar zakat sedekah

Kredit: Maybank

 

Kalau dulu nak bayar zakat atau sedekah kena keluar rumah. Kena pergi mana-mana masjid atau pusat zakat. Sekarang ni korang boleh buat anytime menggunakan aplikasi MAE atau M2U. Memang senang dan selesa.

 

#5 Taja Buka Puasa

Banyak pahala kalau dapat beri makanan untuk orang berpuasa ni kan? Selain beri pek makanan atau join projek buka puasa kat masjid, kalau ada rezeki lebih bolehlah korang taja buka puasa. Seronok je bila tengok orang berbuka sambil tersenyum makan makanan yang korang taja tu kan?

 

#6 Bantuan Ramadan Serantau, Maybank Islamic

 

Bukan korang je yang nak #KongsiKebaikan, Maybank dan Maybank Islamic pun sama. Salah satu yang Maybank dan Maybank Islamic buat adalah dengan beri pek makanan dan keperluan harian pada 7,000 keluarga kurang berkemampuan di 11 buah negara sepanjang ramadan ini.

 

 

Ha, korang pun boleh sama-sama Kongsi Kebaikan Bersama Maybank sepanjang Ramadan ini. Ada hidangan Menu Rahmah yang boleh dijamu bersama keluarga, pemberian zakat dan sumbangan sedekah serta bermacam lagi inisiatif. Bolehlah korang join mana-mana inisiatif mengikut keselesaan korang.

 

Bila lebih ramai yang memberi sumbangan, lebih ramailah yang dapat manfaat.

 

Apa tunggu lagi? Ramadan baru je bermula, banyak ladang pahala boleh dikumpul. Check out #KongsiKebaikan bersama Maybank untuk info lanjut!

 

Filled Under :


*Kami mempunyai hak untuk memadamkan komen yang menyentuh sensitiviti/tidak bersesuaian.

Menarik

{{related.name}}

{{related.name}}